Bilden av skilsmässor

Något som många tror är att siffrorna gällande skilsmässor nu och på 1990-talet är stor, och att det är fler skilsmässor idag än vad det var förr, men det stämmer inte riktigt – skillnaden är att vi pratar mer öppet om vårt kärleksliv nuförtiden.

skilsmässa sorg göra slut bråkaAtt skilsmässa skulle vara något skämigt och något man inte pratar om, så har det länge varit. Men så är det inte längre utan idag väljer vi istället att prata öppet om våra kärleksrelationer, något som skapat en missuppfattning om att skilsmässor skulle ha ökat i antal. Det stämmer inte. Antalet skilsmässor i Sverige har till exempel legat stadigt sedan 70-talet, något man tydligt kan se i tabellerna som finns att hitta i ämnet hos Statistiska Centralbyrån. Så varför tror vi att skilsmässor är vanligare idag än vad de var på 1990-talet? Svaret kan vara så enkelt att vi nästan dagligen bombarderas i media om hur till exempel kändisar skiljer sig om vart annat. Ett exempel på detta hittas bland annat hos Expressen som i fjol listade flertalet svenska kändisar som separerar – och det gör att vi på något vis börjar uppfatta skilsmässan som vanligare. Men vad vi inte ser är vad som händer bakom stängda dörrar bortom kamerornas blixtar och journalisternas fyndiga texter som speglar de lugna och vuxna separationerna med sådan där sockersöt underton – i hur skilsmässan beskrivs i offentligheten är sällan lik hur den gått till i verkligheten och det är något att lägga på minnet.

Skilsmässans baksida

Att skilsmässor ofta framställs som lugna och sansade av media är inget nytt, så var det även på 90-talet, om än att någon skandalrubrik slank med då och då. Men i verkliga livet är skilsmässan inte lika vacker, och slutar nästan alltid hos tingsrätten som ett familjerättsligt ärende. Och vilka ärenden som hanteras här kan man läsa mer om hos familjensjurist.se/fragor-och-svar/tingsratten. Men är man intresserad att veta mer om hur skilsmässans baksida ser ut är ett tips att kika in på vad svenska YLE skriver i ämnet. I en artikel hos dem tar man nämligen upp hur felaktig bilden i media av skilsmässan är och hur barn som är med om att dennes föräldrar skiljs faktiskt reagerar, mår och vad statistiken säger om barnets eget liv framöver, en tänkvärd artikel som inte gömmer sig bakom argumentet ”bäst för barnen om vi skiljer oss” med andra ord.